6. helmikuuta 2017

SM-hiihdot Keuruu 3.-5.2.2017

Viime viikonvaihteessa kilpailtiin tämän vuoden ensimmäiset SM-kisat Keuruulla. Perjantaina hiihdettiin sprinttiä vapaalla, lauantaina perinteisen normaalimatkat ja sunnuntaina parisprintti myös perinteisellä. Molemmat puimme numeroliivin yllemme jokaisena kisapäivänä. Kokonaisuudessaan voimme molemmat todeta viikonlopun menneen kutakuinkin nappiin ja saimme tehtyä ehdottomasti kauden parhaimmat suoritukset juuri oikeaan aikaan! Seuraavassa molempien mietteitä viikonlopun kilpailuista.

Vellu kommentit:

Lähdin Keuruun SM-viikonloppuun tietyllä tapaa hieman epävarmoin fiiliksin. Kaikki tammikuun kilpailut olivat menneet jotenkin alakanttiin ja tuntui, ettei ollut saanut koko kapasiteettia ulosmitattua oikeastaan missään kilpailussa. Toki matkan varrella oli ollut pieniä hengitysongelmia ja muuta rasitusta, mutta kuitenkaan mitään yhtä tiettyä tekijää ei ollut pystynyt kertomaan alavireiselle suorittamiselle. Joulukuussa suorituskyky oli tuntunut jo ihan hyvältä, mutta sieltä alkoi olla jo tuskastuttavan kauan aikaa, kun hommia tarkasteli tammi-helmikuun vaihteesta.

No, SM-kisaviikko ei tehnyt poikkeusta tilanteeseen ja meno tuntui jotenkin vaan tukkoselta. Perjantaina oli vuorossa vapaan sprintti ja päätinkin tehdä torstai-iltana todella kovan avausvedon kisaa varten. Siellä keräilinkin itseäni hetken aikaa ja toivoin josko vire kääntyisi paremmaksi.

Perjantain sprintissä lähtikin sitten omalta kohdalta kahden vuoden SM- ja Suomen Cup-sprinttipeikko pois niskasta, kun hiihdin parin vuoden tauon jälkeen kyseisissä kisoissa sprintissä jatkoon oltuani 26:s karsinnassa. Vire oli parempaa ja hiihdossa tekemisen meininkiä! Puolivälierässä homma tuntui paranevan ja pystyin taistelemaan hyvin porukassa. Olin eräni neljäs , mutta aika ei riittänyt jatkoon. Lopputuloksissa olin 19:s. Pystyin olemaan suoritukseen tyytyväinen varsinkin viimeaikaisiin tuntemuksiin peilaten. Lisäksi kyseessä oli vielä vapaan sprintti, joka lähtökohtaisesti on ollut itselleni hieman heikompi tyyli. Tästä oli hyvä jatkaa viikonloppua eteenpäin.

Lauantaina vuorossa oli pertsan 15km kovassa maastossa ja haastavassa kelissä 4x3,75km kierrosta. Ensimmäinen ja viimeinen kierros tuli hyvin, mutta keskikierrokset sujuivat heikommin. Kaksijakoinen kilpailu, mutta pystyn olemaan tyytyväinen myös lauantain suoritukseen. Kokonaisuudessaan kilpailu oli kuitenkin tasapainoinen ja 35:s sija lopputuloksissa antoi taas eräänlaista itseluottamusta. Tuntemus kilpailussa oli suht vahvaa koko ajan ja selkeeästi yksi parhaimpia koko kauden aikana. Kisan jälkeen oli hyvä jatkaa vielä kohti sunnuntain pariviestiä, johon täytyi pystyä palautumaan mahdollisimman hyvin. Olihan kyseessä todella raaka kilpailumuoto.

Pertsan 15km

Tuli sunnuntai ja kroppa ilmoitteli kyllä, että on sitä jotain tullut tehtyä edellisinä päivinä. Keli oli hieman jäähtynyt edellisistä päivistä ja suksitestissä tuntui heti, että kapula on tänäänkin kunnossa. Huolelliset verryttelyt ja kohti alkueriä, jossa kumpikin hiihtää vuorotellen yhteensä 3x1,5km. Alkuerä tuntui omalta kohdaltani varsin helpolta ja tiesin, että tänään on hyvä jalka ja vahva vire kokonaisuudessaan. Hiihdimme parini Jelosen Henkan kanssa suoran jatkopaikan finaaliin, jossa edessä olisi uudelleen kummallakin 3x1,5km. Hiihtojen väliin jäi se vajaa puolitoista tuntia aikaa palautua.

Finaalissa meno tuntui edelleen vahvalta ja kropassa oli tunne, että pysty lyömään koko ajan melkolailla pedaali pohjassa. Kaikki kolme osuuttani onnistui loistavasti enkä taipunut osuusaikojenkaan perusteella, jotka olivat vain parin kolmen sekunnin sisällä toisistaan! Taistelimme Henkan kanssa aivan loppuun asti kärkiryhmässä ja lopputuloksena päivän kilpailusta oli 5:s sija tiukassa kamppailussa. Pystyimme olemaan molemmat erittäin tyytyväisiä päivän suoritukseen. Lisäksi oma hiihtoni oli ehdottomasti kauden parasta ja terävyyttä löytyi vielä kolmantena kilpailupäivänä!

Pariviestin SM 5:s

Viikonloppu oli kaiken kaikkiaan nousujohteinen, mikä huipentui pariviestipäivään. Perjantaista alkoi positiivinen kierre, joka kantoi viikonlopun yli. Tämä Keuruun SM-viikonloppu oli kauden ensimmäinen ehdoton päätavoite ja ennen kaikkea vielä sunnuntain pariviesti. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että pystyin todella hiihtämään kauden parhaimmat hiihtoni oikeaan aikaan ja venymään vielä oikeassa paikassa. Tammikuussa usko oli ehkä hieman koetuksella, mutta lopulta kaikki sujui mainiosti. Seuraavat isommat kisat ovatkin vasta maaliskuun puolivälin jälkeen, joten nyt on hyvä hetki hiihdellä vähän pienempiä kilpailuja ja treenailla kohti loppukauden tärkeimpiä kilpailuja!

Riksun mietteet:

Koska kisakausi on lähtenyt tänäkin kautena käyntiin melko tahmeasti, on yhä selkeämmin ajatuksissa muodostunut tavoitteeksi Keuruun SM-kisat ja siellä halu onnistua hyvin. Alkutalven aikana kisavauhti on parantunut askel kerrallaan kisa kisalta, vaikka joskus nuo askeleet ovat tuntuneet tuskastuttavan pieniltä ja tahti hitaalta. Pari viimeistä kisaa ovat antaneet kuitenkin hyviä viitteitä siitä, että kyllä se kulku sieltä tulee. Niinpä lähdin ihan hyvillä fiiliksillä SM-kisaviikonloppuun.

Perjantaina avausmatkana sprinttiä, jossa karsintahiihdossa löytyi sitä pitkään odotettua terävyyttä ja sähäkkyyttä. Tasapainoinen ja vahvan tuntuinen veto, jolla karsinnassa sijoitus 16 ja erävaiheeseen. Hiihdin kolmannessa alkuerässä ja lähtösignaalin jälkeen ajauduin porukan kuudenneksi. Latu oli melko kapea ja ohittaminen sen takia melko haastavaa. Kovasti kuitenkin yritin parannella asemia ja tällä kertaa se riitti eräni neljänneksi. Siinä vaiheessa olin vielä kiinni aikavertailupaikassa, mutta lopulta aika ei riittänyt välieriin ja loppusijoituksissa 17. Meno oli hyvää koko päivän, mutta pari taktista virhettä erähiihdossa ja tie nousi pystyyn. Sitä on sprinttihiihto! Tyytyväinen olen kuitenkin siihen, että se oli parasta sprinttihiihtoa pitkään aikaan.


Lauantaina vaihdettiin perinteiselle ja matkana 10km. Tavoitteena oli tehdä nousujohteinen ja tasapainoinen hiihto. Naiset hiihtivät 3x3,3km lenkkiä, joten kova kuhina ladulla kävi koko ajan. Ekalla kierroksella tuntui vielä, että olen vähän unessa, mutta sitten aloin saada juonesta kiinni. Sukset toimivat loistavasti ja pystyin tekemään rentoa hiihtoa. Keskimmäiselle kierrokselle sain peesiä kierrosta myöhemmin lähteneeltä ja viimeiselläkin kierroksella jaksoin vielä tehdä töitä. Ajoittain tuli heikkoja hetkiä, jolloin olisi pitänyt jaksaa puristaa enemmän, mutta väliaikojen perusteella onnistuin nostamaan sijoitustani joka kierroksella. Kokonaisuudessaan tälle kaudelle varmasti parhain perinteisen normaalimatkan kilpailu. Tällä kertaa se riitti sijalle 25.

Sunnuntaina kisaviikonlopun päätti parisprintti Jämin Jänteen väreissä. Tätä olimme joukkuekaveri Hennariikan kanssa fiilistelleet ja asianmukaiset tiimiposkitarrat suunnitelleet ;D Hiihtojärjestyksemme oli minä aloittajana ja Hennariikka toisella osuudella. Karsinnassa oli jaossa kolme suoraa finaalipaikkaa, jota lähdimme tavoittelemaan. Oma hiihto oli helpon tuntuista, sukset toimivat loistavasti ja tiiminä onnistuttiin varmistamaan paikka finaaliin melko rennoilla hiihdoilla. Finaalissa hyvä meno jatkui ja aivan omalle viimeiselle osuudelleni asti olimme jopa pronssimitalissa kiinni! Kunnes ylämäessä jouduin vaihtamaan latua, rytmi katosi ja niin siinä oltiin lumenpinnassa nenällään. Nopeasti ylös, mutta harmittavasti edessä olevat pääsivät laskuun vähän karkuun ja en enää saanut heitä kiinni. Lopulta kuitenkin taistelimme mainiosti sijalle 6!

Minä ja Hennariikka parisprintin SM 6:s
Keuruun SM-kisaviikonlopusta jäi käteen parhaat hiihdot 1,5 vuoteen ja helpottunut fiilis, että sain kaivettua sen parhaimman vireen esiin juuri tähän viikonloppuun. Viikonlopun suorituksiin olen tyytyväinen ja kokonaisuudessaan selkeästi plusmerkkinen! :)

Tästä jatketaan kohti maaliskuun lopun SM-kisoja. Sitä ennen kuitenkin ensimmäisenä vuorossa Keski-Suomen Maakuntaviesti Joutsassa ensi sunnuntaina 12.2, jossa Joutsan joukkueella kamppaillaan hyvistä sijoituksista.

Perjantain sprintit tulokset täältä
Lauantain normaalimatkan tulokset täältä
Sunnuntain parisprintin tulokset täältä.

Vellu & Riksu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti