31. lokakuuta 2016

Hiihtokausi avattu! Vuokatin Suomen Cup.

Termosta vaan! Eletään lokakuun viimeistä päivää ja kilpailukausi on jo avattu. Viime viikonloppuna käytiin Suomen Cupin kisat Vuokatissa. Lauantaina oli pertsan sprintit ja sunnuntaina vapaan viestit. Miten syys-lokakuu on mennyt ja mitä jäi käteen avausviikonlopusta? Kelataan hetki taaksepäin ja katsotaan miten tähän pisteeseen on tultu.

Syys-lokakuu meni kokonaisuudessaan treenillisesti suht hyvin. Kokonaiskuormituksen kanssa oon ollut aika ajoin melko sillassa, mutta parhaani mukaan olen yrittänyt sitä hallita. Syyskuun loppupuolella tein hyvän treeniviikon Vuokatissa, jolloin myöskin ensimmäiset hiihtokilometrit keräiltiin hiihtoputkessa. Lokakuun puolenvälin aikoihin kävin toistamiseen Vuokatissa Yokon testileirin merkeissä ja hiihtotuntumaa sai melko kivasti plakkariin. Jämin hiihtoputkessakin tuli vielä käytyä viikonloppuleiri ennen kisaviikonloppua, joten hiihtotuntumaa ja laadukkaita treenejä sain tehtyä hyvin alle. Näistä lähtökohdista lähdin hyvällä fiiliksellä kohti ensimmäistä kisaviikonloppua, toki ilman mitään sen suurempia odotuksia. Ajatuksena oli lähteä vetämään hyvät rennot hiihtovedot ja katsoa sitten mihin se riittää. No, mites ne kisat lopulta meni?

Molempien päivien tulokset voisin laittaa suoraan öömappiin eikä niitä sieltä tarvitse hirveästi kaivella tulevaisuudessakaan. Erittäin ponnetonta hiihtoa molempina päivinä!!! Lauantain sprintissä tasatyöntö muistutti enemmän lehmän matelemista eikä kropasta lähtenyt minkäänlaista tehoa irti. Sunnuntain viestiavaus jatkoi siitä, mihin lauantaina jäätiin eli hiihtosuoritukset muistutti enemmän lenkkeilyä kuin kilvanhiihtoa. Lihaksisto ei pystynyt ylläpitämään kroppaa ahtaalla eikä tehoja löytynyt. Kun lihaksistossa ei ole tehoa eikä terävyyttä, huippusuorituksia ei voi odottaa, varsinkaan minun kohdalla. Olimme lopulta viestissä 25. sijalla, joka ei vastannut todellakaan odotuksiamme. Oma heikon suorituksen jälkeen emme pystyneet taistelemaan valitettavasti haluamistamme sijoituksista, koska eroa tuli jo avausosuudella aivan liikaa. Jätkät taistelivat kuitenkin hienosti viestin maaliin! Seuraavalla kerralla uusiksi paremmalla menestyksellä! Mikä sitten selittää omat ponnettomat hiihtosuoritukset?

Kuva: Jussi Simula

Kokonaiskuormitus on jälleen kerran luultavasti hieman kiepsahtanut rajan toiselle puolelle ja kroppa on väsynyt kaikin puolin. Olen huomannut useasti onnistuvani uskottelemaan itselleni, että hyvinhän tässä jaksaa, vaikka käsijarrua tulisi vetää välittömästi! Löydän itseni montusta usein hieman liian myöhään. Tarvitsen näemmä aina täystyrmäyksen ja faktaa itselleni, että uskon olevani oikeasti väsynyt. Viikonloppuna se taas tuli! Todiste, että otahan vähän helppoa.

Nyt on otettava hetki treenillisesti kevyesti ja nollattava tilanne niin henkisesti ja fyysisesti! Olen harjoitellut hyvin ja treeneissä on ollut positiivisia välähdyksiä säännöllisesti koko harjoituskauden aikana, myös lähiaikoina, joten olen siltä osin luottavainen, ettei tässä kovin suuresta asiasta ole kysymys. Se kuitenkin vaatii selkeästi kevyemmän jakson tähän väliin!

Tarkoituksena on nyt keskittyä hetki muihin asioihin kuten esimerkiksi projektiluontoisiin hommiin Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa, mikä on uusi mielenkiintoinen projekti. Pienen kevyemmän jakson jälkeen on hyvä lähteä sitten rakentamaan hommaa uusiksi parin viikon kuluttua Lapin lumilla puhtaalta pöydältä henkisesti ja fyysisesti virkeänä. Uskon vakaasti, että homma alkaa taas rullaamaan toivotulla tavalla, kun saan kaikki asiat takaisin tasapainoon.

Summasummarum. Viikonlopusta ei jäänyt oikeastaan mitään hyvää käteen henkilökohtaisesti. 48. sija pertsan sprintissä ei ollut todellakaan sitä, mitä lähdin hakemaan! Viikonloppu oli vaan selkeä todiste siitä, että nyt tarvitsee ottaa kevyempi jakso ja ladata hieman akkuja. Onnistuneen harjoituskauden jälkeen olen erittäin luottavainen, että hiihtovauhti kasvaa huomattavasti, kun saadaan kausi kunnolla käyntiin!

Seuraavat kisat hiihdän todennäköisesti Rovaniemen Suomen Cupissa kolmen viikon päästä. Sitä ennen kuitenkin hetki happea, minkä jälkeen laadukkaita treenejä Lapin lumilla!


-Vellu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti