5. syyskuuta 2015

Syksy tulee. Välitilinpäätös.

On syyskuu ja lehdet alkaa vääjäämättä putoamaan puista ja kosteat koleat kelit tekee tuloaan. Kalenteria tarkastellessa huomaa, että ensimmäiset kilpailut häämöttää jo kahden kuukauden päässä. On syytä hieman miettiä, miten kesän treenit on kokonaisuudessaan menneet ja millä ajatuksilla lähdetään kohti syksyn treenejä.

Vellun mietteitä:

Kesä on sujunut nousujohteisesti ja suunnitelmien mukaisesti. Heinäkuun alussa sovimme Simulan Jussin kanssa yhteistyöstä ja nyt on kahden kuukauden ajan valmentajayhteistyötä takana. Tiettyjä osa-alueita on painotettu ja kehitystä on tullut niissä. Olen treenannut paljon Jyväskylässä, joka tarjoaa loistavat puitteet monipuoliseen kesäharjoitteluun hyvine rullahiihto- ja jalkalenkkimaastoineen. Lisäksi lounasruokailu hoituu mutkattomasti opiskelijaravintoloissa, mikä helpottaa paljon. Harjoittelu Jyväskylässä on mukavaa ja tykkään treenata siellä, joten leirejä ei ole kesäharjoittelukaudella paljoakaan ollut. Juhannuksen jälkeen olin viikon Vuokatissa Vuokatti Aateli Race -kilpailun aikoihin ja toisella leirillä olin heinä-elokuun vaihteessa Viron Otepäässä, missä treenasin viikon verran.

Harjoittelua on rytmitetty hyvin ja rasitus on pysynyt kuta kuinkin hallinnassa koko ajan. Muutamat rullahiihto- ja juoksukilpailut ovat myöskin toimineet kesän aikana loistavina kovina harjoituksina ja hyvinä kunnon mittareina. On ollut mukava kilpailla kesän aikana, joskin liian suurta painoarvoa niille ei ole tarvetta laittaa ja kilpailut on mietittävä lähinnä kovina harjoituksina. Ne vievät varmasti paremmin tasoa eteenpäin, koska kilpailuun valmistautuu ja keskittyy vielä tarkemmin ja numerolappu rinnassa pystyy puristamaan vielä enemmän kropasta irti.

Lievestuoreen rullahiihtokisat.

Millä miettein sitten syksyyn? Syksyhän tuo yhden muuttujan lisää tähän komboon eli koulun. Se tuo lisää työtä, mutta sitähän riittää tässä elämässä niin paljon kuin jaksaa vain tehdä. Eli oikea suhtautuminen on avainasemassa tässä kohtaa. Täytyy olla tehokas asioissa ja tarvittaessa kuulostella omaa tuntemusta, jotta vältetään tiedostamaton ylirasitustila. Tämä on avainasemassa syksyn harjoituksien onnistumisessa. Toinen asia, jota täytyy yrittää välttää, on sairastumiset. Koulun alkamiset ja syksy tuo mukanaan paljon erilaisia mahdollisuuksia sairastua, joten täytyy olla tarkkana niiden suhteen. Mutta sitten itse kysymykseen... Eli erittäin hyvillä mielin olen jatkamassa kohti kilpailukauden alkua. On tärkeä säilyttää hyvä fiilis läpi syksyn ja pitää mieli virkeänä. Lisäksi hyvä suunnitelma auttaa luottamaan omaan tekemiseen, mutta tarvittaessa täytyy uskaltaa myös muuttaa niitä. Tulen todennäköisesti leireilemään Vuokatin suunnilla pariin otteeseen syys-lokakuun aikana hakemassa hiihtotuntumaa hiihtoputkesta ja muutenkin treenaamassa laadukkaassa ympäristössä. Kaiken kaikkiaan positiivisella mielellä ollaan suuntaamassa katseita kohti syksyn harjoittelua!


Riksun mietteitä:

Harjoituskausi on edennyt tosiaan siihen vaiheeseen, että on hyvä vähän miettiä miten se kesä on oikein mennyt. Kesä on pähkinänkuoressa sanottuna ollut kohdallani hyvä, harjoitukset ovat sujuneet mukavasti ja olen pysynyt terveenä. Harjoittelu on ollut aikalailla perustekemistä sisältäen rullahiihtoa, jalkalenkkejä, pyöräilyä ja voimaharjoittelua.

Tämä kesä ollut aikaisempiin verrattuna hieman erilainen, sillä viikkoihin on tuonut rytmiä treenien lisäksi myös työt. Toukokuusta alkaen olen tehnyt parina päivänä viikossa töitä, joita jatkan myös syksyyn. Urheilun ja työn yhdistäminen on onnistunut hyvin, siitä kiitos työpaikalleni Kuokkalan Kuntoklinikalle :) Kesän olen siis pääosin harjoitellut Jyväskylässä, missä monipuolinen harjoittelu kyllä onnistuu! Syötteellä leireilin kesäkuun lopulla, jossa hyvät maastot ja toisenlaiset maisemat toivat kivaa vaihtelua kotimaisemissa harjoitteluun. Myös parit rulla- ja juoksukisat ovat kuuluneet kesään, jotka ovat olleet hyviä "välipaloja" perusharjoittelun keskellä. Ja onhan kisatilanne aina vähän erilainen, kun numerolappu puetaan päälle ja virallisesti kellotetaan aika suorituksesta.

Lievestuoreella numerolappu rinnassa kisaamassa rullilla.

Syksy tuo mukanaan myös vähän uusia tuulahduksia. Kohdallani muutos tarkoittaa sekä suksimerkin että seuran vaihtamista. Ensi talvena hiihdän YOKOn suksilla ja seura nimeni perässä tulee olemaan Jämin Jänne. Välillä on uskallettava tehdä rohkeitakin ratkaisuja ja tarttua tilaisuuteen. Päätöksien tekeminen ei aina ole helppoa, mutta niitä täytyy vain välillä tehdä. Muutokset ovat kutkuttavia ja tuovat varmasti oman haasteensa, kun edessä ovat täysin uudet kuviot. Samalla ne kuitenkin voivat tuoda hyviä uusia mahdollisuuksia ja viedä minua urheilijana eteenpäin kohti tavoitteitani.

Jatketaan harjoituksia kohti lumia! :)

Syksyisin terveisin,

Vellu & Riksu

Ps. Kuvat Vauhdin rullahiihtokilpailuista 23.8.2015 ja tulokset kisasta löytyy täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti