23. heinäkuuta 2015

Heinäkuu ollut testien aikaa!

Testit sen kertoo missä mennään!

Kesällä treenataan ja treenataan eri lajien muodossa ja eri vauhtisia lenkkejä. Harjoittelu on tavoitteellista ja tavoitteena on tietenkin kehittyä ja kehittymisen kautta tehdä yhä parempia tuloksia! Harjoittelussa ei ole yhtä ainoaa kaavaa kunnon kehittymiselle. Siinä se tavoitteellisen harjoittelun haastavuus piileekin, millainen harjoittelu toimii kenelläkin. Sen vuoksi pitkin harjoituskautta on hyvä tehdä testejä, jotka kertovat missä mennään ja onko lenkkipoluilla vietetyt tunnit tuoneet toivottua tulosta haluttuihin ominaisuuksiin. Onko harjoittelu ollut juuri itselle sopivaa?


Yksi hyvä testi mittaamaan kuntoa on Petoteamin järjestämä Himos Uphill Run. Kesäjuoksusarjan toinen testijuoksu juostiin keskiviikkona 8.7. Molemmat olimme viivalla ja valmiina juoksemaan 3,3km matkan Himoksen huipulle.

Riksulla painoi hieman vähän jaloissa neljä päivää aikaisemmin loppunut Syötteen leiri. Siitä huolimatta aikani parantui viime kerrasta 4 sekuntia ja se on myös ennätykseni. Juoksu antoi hyvää signaalia siitä, että juoksu on kehittynyt ja hieman väsyneilläkin jaloilla pystyin laittamaan itseni tiukoille!

Vellulla oli määrällisesti kova kotileiriviikko menossa Jyväskylässä, mutta Himos Uphill Run toimi erinomaisena kovana harjoituksena keskellä treeniviikkoa ja samalla myös loistavana kunnon kontrollina kyseisellä hetkellä. Verryttelyn nihkeistä tuntemuksista huolimatta Vellu pystyi täysin kontrolloimaan juoksuani ja vauhdinjakoa. Pystyi kiristämään hyvin loppua kohden ja sai maksimaalisesti kaikki voimat kropasta irti juoksun aikana. Ennätys parani yhteensä 20 sekuntia, mikä kirjataan nykyään 12.42. Lisäksi parannusta kesäkuun alun juoksuun verrattuna tuli 46 sekuntia, joten suunta on oikea ja harjoittelu on tarttunut odotetusti. Työnteko jatkukoon!

Noin viikon päästä Himoksesta Riksu juoksi oman 6,3km testijuoksun Halssilan maastoissa Jyväskylässä. Tätä testijuoksua olen useampana kesänä juossut, joten tuloksia pystyy vertaamaan aina edellisiin vuosiin. Jälleen kerran testijuoksupäivä sattui olemaan lämmintä ja olosuhteet mainiot. Hyvä juttu oli myös se, että aikani parantui lähemmäs minuutin! Juoksu oli rentoa ja pystyin ylläpitämään vauhtia hyvin.

Riksu koehenkilönä tutkimuksessa.
Riksu on mukana myös koehenkilönä hiihtäjän kausivaihtelututkimuksessa, jonka toteuttavat Jyväskylän yliopiston Liikuntabiologian laitoksella opiskeleva tutkimusryhmä. Tutkimukseen kuuluu sykevälivaihteluseurantaa öisin sekä voimatestejä ja mattotestit rullasuksilla. Samat testit tehdään neljä kertaa vuoden aikana. Tällä viikolla olin toisen kerran tekemässä testejä, ensimmäiset tehtiin toukokuussa. Testeistä huomasi, että ei ole turhaan tullut lenkillä käytyä, sillä parannusta oli tapahtunut jokaisessa testissä. Osassa enemmän ja osassa vähän vähemmän!

Paljon täytyy vielä tehdä ennen talvea, mutta suunta vaikuttaa ainakin oikealta! Ensi viikolla Vellu suuntaakin kohti Viron Otepäätä ja leireilee siellä viikon verran muutaman hiihtokaverin kanssa. Otepää tarjoaa erinomaiset puitteet varsinkin rullahiihtoon, joten pääpaino ensi viikon treeneissä tulee varmasti olemaan monipuolisessa rullahiihtoharjoittelussa.

Heinäterveisin,
Riksu & Vellu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti