17. toukokuuta 2015

Retki-Rogaining 16.5 Jyväskylä

Osallistuin eilen lauantaina 16.5 kahdeksannen kerran järjestettyyn Retki-Rogaining  -kilpailuun, jonka kilpailukeskuksena toimi tänä vuonna Surkeenjärven matkailutila Korpilahdella. Kilpailumatkoina olivat 8h ja 24h juoksusarjat ja 8h MTB. Kuulin kyseisestä lajista yhdeltä kaveriltani kevään aikana ja päätimme osallistua kilpailuun 8h-sarjaan kolmen hengen joukkueella.

Rogaining lyhyesti: Kilpailumuotoja voi olla kahdesta tunnista vuorokauteen asti, juosten tai pyöräillen. Siinä liikutaan 2-5 hengen joukkueissa ja kerätään eriarvoisia rasteja metsästä. Pisteet määriytyvät yleensä rastipisteiden vaativuuden mukaan. Joukkueet saavat kartat 2-3 tuntia ennen kilpailun starttia, missä näkyy kaikki rastipisteet ja niiden pistemäärät. Tämän jälkeen joukkue suunnittelee itselleen alustavan reittisuunnitelman, joka on suunnitelva huolellisesti, jotta maaliin päästään aikarajan puitteissa mahdollisimman suuren pistepotin kanssa. Mikäli joukkue ei pääse maaliin aikarajan puitteissa, seuraa siitä pistevähennyksiä. Lopulta kilpailun voittaa se joukkue, jolla on lopulta kaikkien toimenpiteiden jälkeen eniten pisteitä. Lisätietoja lajista ja kilpailusta löydät täältä.

Osallistuin kilpailuun parin koulukaverin kanssa, joilla on kokemusta erilaisista pitkän matkan juoksukilpailuista. Lähdin kilpailuun mukaan, koska halusin kokeilla millaiselta tällainen kilpailu tuntuisi ja lisäksi ajattelin sen käyvän erinomaisesta pitkäkestoisesta harjoituksesta. Kukaan meistä ei tosin ollut aikaisemmin osallistunut Rogaining-kilpailuun, joten ihmettelimme kaikki yhdessä, kuinka toimia ja mitä tuleman pitäisi. Suunnittelimme mielestämme melko selkeän reitin ja hyödynsimme paljon erilaisia teitä ja polkuja. Arvioimme suunnilleen, mikä voisi mahdollisesti olla meidän keskivauhtimme ja teimme reittisuunnitelman sen pohjalta. Onnistuimme tässä tehtävässä mainiosti, koska ehdimme käydä kaikki suunnittelemamme rastit läpi ja olimme maalissa viisi minuuttia ennen aikarajan umpeutumista.

Kuva: Tero Pelkonen
Suunnistuksellisesti onnistuimme hyvin ja suurilta pummeilta vältyttiin. Taktiikkamme oli juosta kaikki tiet, polut ja helppokulkuiset maastot ja kävellä vaikeakulkuiset osuudet ja keskittyä rastipisteiden hakemiseen. Kokonaismatkaksemme kertyi lopulta noin 55km vajaaseen kahdeksaan tuntiin, mistä juoksukilometrejä tuli reilusti yli maratonin verran. Fyysinen jaksaminen omalla kohdallani oli hyvän tuntuista, vaikka en ole aiemmin tehnyt näin pitkiä juoksuvaelluksia. Jalatkin kestivät yllättävän hyvin. Ainoastaan jalkaterät ja polvet vihoittelivat hieman jossain väleissä, mutta kaiken kaikkiaan matka taittui varsin kivuttomasti. Riittävästi nesteytyksestä ja energiansaannista oli vain pidettävä huolta.

Rogaining oli kokemuksena varsin mielenkiintoinen ja toi mukavaa vaihtelua kesäkauden harjoitteluun. Eilinen kilpailu oli erittäin mielekäs tapa tehdä 8h-harjoitus vaihtelevassa maastossa. Järjestelyt ja huolto toimivat myöskin moitteettomasti koko kilpailun ajan, joten siitä suuret kiitokset järjestäjille!

Uusi harjoituskausi on muutenkin lähtenyt käyntiin varsin mallikkaasti ilman ongelmia, joten jatketaan hyvällä boogiella myös tästä eteenpäin! Ensi viikon lauantaina 23.5 onkin vuorossa seuraava kilpailu; PetoSprintti 100m luonnonlumella Jämsän keskustassa. Viikon sisään tulee siis kilpailusuorituksia 100 metristä 55 kilometriin. Monipuolisuus on siis valttia ;) Katsotaan miten 100m liikahtaa ensi viikonloppuna!Palataan taas astialle!

-Vellu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti