23. elokuuta 2016

Kesän kuulumiset

Morjensta! Hiljaiselon aika on päättynyt. Se vois olla aika päivittää kuulumisia eetteriin, kun vastahan sitä huhtikuussa viimeksi jotain naputteli tänne. Sanotaanko vaikka, että tämä blogi on ollut ns. luovalla tauolla niin kuulostaapahan ainakin hienommalta... ;)

Pikakelaus toukokuu-elokuu

Kesä on mennyt kyllä yhdessä hujauksessa. Otetaan pieni pikakelaus taakse päin, miten se kesä on mennyt pääpiirteissään. Toukokuu oli yhtä huisketta sinne, tänne, tuonne ja siihen välille. Treenejä käynnisteltiin siinä samalla sopivalla intensiteetillä, jottei mies ollut aivan montussa kokonaiskuormituksesta heti kesäkuun alussa. Aloitin varsinaisesti opintoihini kuuluvan työharjoittelun kesäkuun alussa 4event Oy nimisessä yrityksessä, jonka yksi toimipiste sijaitsee Jyväskylän Laajavuoressa. Samaan aikaan treenimäärät lisääntyivät merkittävästi, joten kokonaisrasituksen kanssa sai olla todella tarkkana. Samaa kaavaa on noudatettu käytännössä koko kesän ajan. Eli Jyväskylän maisemissa on tullut pitkälti koko kesä treenattua ja samalla on käyty töissä. Pari hölkkäkisaa juoksin kesä-heinäkuussa, missä meno oli ihan lupaavaa perustasoa. Lisäksi poikkeuksena arkeen, pari viikon mittaista leiriä oli ohjelmassa heinäkuun aikana: toinen Syötteellä ja toinen Vuokatissa. Ja kas kummaa nyt sitä huomaa olevansa elokuun lopulla ja kisakauden alkuun näyttää olevan sellanen parisen kuukautta. Että sillä lailla. Kesä meni todella nopeasti, mutta meininki on kaikilta osin varsin hyvä!

Lahden MM-latujen tsekkaus työreissun päätteeksi.

Työharjoittelun ja treenien yhdistäminen

Pikakelauksen jälkeen on ehkä ihan hyvä vähän analysoida tekemistä eikä vain suoltaa niitä yhtenä kappaleena pihalle. Kun analysoin viimeistä kolmea kuukautta kokonaisuudessaan, olen siihen erittäin tyytyväinen. Olen pystynyt rytmittämään työharjoittelua ja treenejä pääpiirteissään todella hyvin. Aluksi tietenkin se loi omat haasteensa aikataulutuksineen ja kokonaisrasituksen hallinnan kanssa, mutta nyt voin todeta, että olen löytänyt melko toimivan sapluunan, jolla pyrin menemään eteenpäin.

Oman itsensä kuuntelemista ja toisaalta itsensä johtamista on täytynyt vaalia erittäin tarkasti tänä kesänä, enemmän kuin koskaan aiemmin. Kuulostaa erittäin kliseiseltä, mutta pätee tähän asiaan todella hyvin. Kumpi on parempi, tehdä illalla väsyneenä viikon yksi pääharjoitus vaiko ottaa kevyempi päivä ja tehdä se viikonloppuna levänneenä? Vastaus on päivänselvä. Kumpi on parempi, tehdä viisi tuntia tehokkaasti ja keskittyneesti töitä vaiko olla tekevinäsi kahdeksan tuntia ja poukkoilla asiasta toiseen vähän väliä. Vastaus lienee aika selvä. Vastaukset ovat päivänselviä, mutta mites käytännön toteutuksen laita? Edellä mainitut asiat tiedostan erittäin hyvin, mutta käytännön toteutuksesta saa muistutella itseään tasaisin väliajoin. Välillä se onnistuu paremmin ja välillä vähän huonommin, mutta mielestäni olen kehittynyt näissä molemmissa asioissa kesän aikana, joten pystyn olemaan siltä osin tyytyväinen itseeni ja omiin ratkaisuihini menneen kesän aikana. Toisaalta, kaikessa asioissa on aina kehitettävää, joten asioita voi aina tehdä vielä paremmin. Koen kuitenkin, että työnteon ja tavoitteellisen harjoittelun yhdistäminen ei ole poissulkevia asioita. Ajatusmaailma täytyy olla käännettynä sille tasolle, että kyseiset asiat tukevat parhaimmassa tapauksessa toisiaan!

Entäs treenit sitten? Sain tehtyä kesän aikana kaksi nousujohteista ja onnistunutta harjoitusjaksoa., joihin voin olla tyytyväinen. Kesäkuussa harjoittelin perusharjoittelua Jyväskylän maastoissa. Heinäkuun jakson aikana oli sitten kaksi leiriä, kuten edellä jo mainitsin. Molemmilla leiriviikoilla teemana oli määrää ja mäkeä. Molemmat leirit onnistuivat loistavasti ja treenit kulkivat moitteettomasti. Olin erityisesti yllättynyt, kuinka hyvät puitteet Syöte tarjoaa hiihtäjän kesäharjoitteluun, joten tulen varmasti leireilemään siellä myös tulevina vuosina. Totta kai, Vuokatti tarjosi myös taatut leiriolosuhteet ja mahdollisuuden treenata koko viikon valmentajan silmän alla, joten hommat sujuivat sielläkin todella hyvin! Kahta leiriä luukunottamatta olen harjoitellut käytännössä koko kesän Jyväskylässä, jossa puitteet kesäharjoitteluun ovat kohdallaan. Mieli on pysynyt virkeänä, treenit ovat kulkeneet ja laadukkaita ryhmäharjoituksiakin on ollut tasaisin väliajoin tarjolla. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kesäharjoitteluun ja sen rytmitykseen, joten olen hyvilä mielin jatkamassa harjoituskautta tästä eteenpäin.

Iso-Syötteen nousu

Kohti syksyä

Elokuun puolen välin kieppeillä pidin yhden kevyemmän viikon treeneistä ja nyt on taas hyvä pöhinä päällä. Kyllä sitä vähän väsyä olikin jo ilmassa tuossa elokuun alussa Vuokatin leirin jälkeen. Seuraavina etappeina on nyt ensi viikonlopun RullaTervahiihto Oulun seudulla, missä matkana on 55km perinteisellä tyylillä, joka tarkoittanee käytännössä tasatyöntyöä. Lisäksi kesän 3. Himos Uphill Run juostaan reilun viikon päästä, missä tulee tsekattua tämän hetken vireystila myös ylämäkijuoksussa.

Muilta osin hommat rullaavat samaa rataa. Harjoittelu keskittyy pääasiassa Jyväskylään syyskuunkin aikana ja työharjoittelu jatkuu samalla tavalla. Toki Vuokatin maisemissa tulee varmasti piipahdettua syyskuun aikana hakemassa vaihtelua maastoihin ja hieman myöskin lumituntumaa hiihtoputkesta.

Tällainen tilannepäivitys tällä kertaa. Katsotaan mitä keksitään seuraavalla kerralla. Heittäkää rohkeesti ideoita kehiin, tiedä vaikka toteutetaan niitä yhdessä Riksun kanssa tai sitten kumpikin erikseen! ;)

Palaillaan,

-Vellu2 kommenttia: